fbpx

Veelgestelde vragen over saunabezoek

Mag je als je zwanger bent naar de sauna? Wat zijn opgietingen en welke soorten sauna’s zijn er eigenlijk? En wat neem je mee?  We hebben antwoorden op tien veelgestelde vragen over een saunabezoek voor je verzameld!

Bron: magazine BlootGewoon! #15 – juni 2024 

Wat neem ik mee naar de sauna?

Een groot badlaken om op te zitten of liggen en een handdoek om af te drogen. Een andere mogelijkheid is een hamamdoek. Ideaal voor in een wellnesscenter of een sauna. Je kunt deze gebruiken als omslagdoek of als handdoek. Een badjas en badslippers zijn ook een must.

Als je je tussen de faciliteiten verplaatst kan het fijn zijn om even een badjas aan te trekken of doek om te slaan. In het restaurant is het zelfs verplicht om een badjas aan te hebben. Veel gasten nemen een boek mee om op de ligweide of in de rustruimte lekker te lezen.

Tenslotte neem je nog een flesje water mee. Tijdens een dagje sauna verliest je lichaam veel vocht. Het is daarom van belang dat je dit goed aanvult door genoeg water te drinken.

Welke soorten sauna's zijn er?

Er zijn vele soorten sauna’s. Van geuren- en kleurensauna’s tot stoomcabines. Naarmate de luchtvochtigheid hoger is, zal de sauna heter aanvoelen. Meestal is een cabine van hout. Van kleine intieme ruimtes met een houtkachel of elektrische kachel met lavastenen (Finse cabine) tot en met zogeheten ’theater-sauna’s’ die helemaal zijn toegespitst op het bieden van opgietshows.

 Ook zijn er sauna’s gebouwd van (Himalaya) zoutstenen of sauna’s op basis van directe infraroodstraling.

Kan ik naar de sauna als ik zwanger ben?

Het is verstandig om in de eerste drie maanden van de zwangerschap niet naar de sauna te gaan en extreme warmte te vermijden. Ook in de laatste weken is het verstandig om terughoudend te zijn met baden. Je kunt dan eerder een infectie oplopen.

In de tussenliggende periode luidt het advies om maximaal tien minuten in de sauna te zitten en in het minder hete gedeelte plaats te nemen. Ook extreme overgangen zoals een ijskoud dompelbad, kun je maar beter even overslaan.

De infraroodsauna wordt de gehele zwangerschap afgeraden omdat deze straling niet goed is voor de baby. Bij enige twijfel en zeker bij onervarenheid met sauneren, is het dringende advies om eerst de (huis)arts te raadplegen.

Is het gezond om in de sauna te ontspannen?

Sauna is gezond. Een regelmatig saunabezoek kan helpen om hart- en vaatziekten te voorkomen, zo bleek uit een Fins onderzoek. Daarbij moet wel worden aangetekend dat het een cohortonderzoek betrof, waarbij een groep langere tijd gevolgd wordt, zonder controlegroep.

Daarnaast kan een sauna helpen bij huidaandoeningen, verlichting bieden bij spierpijn en chronische aandoeningen zoals reuma en artritis. Ook zijn er onderzoeksresultaten die wijzen op een verbeterde weerstand en verminderde stress. 

Naast alle lichamelijke effecten word je ook gelukkiger van wellness. Je lichaam maakt het geluksstofje serotonine aan tijdens een dagje sauna.

Wat zijn opgietingen?

Bij een opgietsessie gaat de saunameester mee de sauna in en giet een speciale mix van water, ijs en etherische olie op de stenen. Zo wordt er niet alleen een heerlijke geur, maar ook waterdamp verspreid.

Daarna wappert hij of zij met een handdoek of waaier waardoor de isolerende luchtlaag rond het lichaam wordt weggeblazen. Dat geeft een extra warm gevoel. Het is zelfs zo bijzonder dat je er, ondanks het hete gevoel, kippenvel van kunt krijgen.

Opgietingen zijn er in vele varianten: van rustige kortdurende sessies tot complete theatershows van een kwartier. Er zijn zelfs speciale opleidingen tot saunameester en (inter)nationale wedstrijden voor saunameesters, zoals de VNSWB-cup, het NK-Aufguss, het Aufgus WM en de Herbal Cup.

Hoe koel je het beste en waarom is dit belangrijk?

Afkoelen na de sauna voorkomt hoofdpijn en stimuleert de bloedcirculatie. Nog niet zo ervaren? Begin met een (korte) wandeling in de frisse buitenlucht of ga buiten op een bankje zitten om goed in- en uit te ademen. Daarna koel je met water af. Bijvoorbeeld met een koude neveldouche of met de ‘Kneippmethode’. Hierbij gebruik je een koudwaterslang waarmee je voeten en handen afspoelt en dan langzaam via de benen en armen verder gaat.

Ga je al regelmatig naar de sauna, dan kun je kiezen voor een koud dompelbad (let op: dan eerst douchen!), met een zalig tintelend effect na afloop. Wacht ongeveer een uur voordat je een volgende saunaronde gaat doen.

Kinderen mee naar de sauna, hoe zit dat?

Sommige saunabedrijven hebben een minimumleeftijd voor kinderen ingesteld. Vaak is dat om de rust voor andere gasten te bewaren. Op de website van de sauna’s wordt de minimumleeftijd vaak vermeld.

Kinderen hebben over het algemeen meer huidoppervlakte ten opzichte van hun lichaamsmassa dan volwassenen en warmen dus sneller op. Advies: kort (maximaal 5 minuten) in sauna’s met een lagere temperatuur (bijvoorbeeld 65 °C).

Wat is de dresscode?

Van origine is het normaal om ongekleed gebruik te maken van de sauna. Dat is niet zomaar bedacht. Je huid kan de warmte beter opnemen als je bloot in de sauna gaat. Je aderen verwijden en de bloedcirculatie naar de hersenen, het hart en de longen wordt gestimuleerd. Met badkleding wordt een deel van de warmte tegengehouden en dat kan een effi ciënte bloedsomloop vertragen.

Bovendien ontstaan tijdens het transpireren afvalstoff en en bacteriën die achterblijven in de badkleding. Tijdens het douchen verdwijnen deze onvoldoende waardoor je ze blijft verspreiden bij het gebruik van andere sauna’s en baden.

Waarom zijn er badkledingdagen?

Als blootrecreant moet je er niet aan denken: zwemkleding aan in de sauna. Toch bieden een aantal sauna’s badkledingdagen aan.

Raar? Bedenk maar: in Nederland hebben we best mazzel. In een aantal buitenlanden is bloot in de sauna helemaal niet zo gewoon. Lichte kleding in de sauna is verplicht in o.a. de VS, Brazilië, Frankrijk, Groot-Brittannië en in veel Zuid-Europese landen.

In Nederland zijn badkledingdagen een uitkomst voor een uitje met je collega’s of wanneer je bepaalde (geloofs)overtuigingen hebt.

Met welke sauna-etiquettes moet ik rekening houden?

In het algemeen geldt: rust en stilte, is de beste manier om zelf en anderen te laten ontspannen. Bijkletsen kan prima op het terras of in het restaurant. Daarnaast worden intimiteiten niet getolereerd. Ook gluren en staren is uit den boze. Voor onervaren saunagangers is het heel even wennen, maar al snel is bloot ‘blootgewoon’.

Gebruik de deur van de sauna alleen om naar binnen en naar buiten te lopen, niet om even ‘een kijkje te nemen’. Tot slot: wees geen ‘Hollander’. Het is niet de bedoeling dat je met je badlaken een ligbed bezet houdt terwijl je er zelf niet bent.

BlootGewoon! magazine

Dit artikel komt uit ons magazine BlootGewoon! Heb je edities gemist? Bestel ze na in onze webshop!

BlootGewoon! is een merk van NFN Open & Bloot. Met jouw steun kunnen wij ons werk blijven doen en help jij mee om een belangrijk doel te bereiken: dat bloot als recreatievorm nog meer maatschappelijk geaccepteerd wordt. Bloot = gewoon! Vind jij dat ook? Word lid van NFN Open & Bloot, we kunnen jouw support goed gebruiken! 

Dit doen wij voor jou

Diensten en producten NFN Open & Bloot

Word lid Blootgewoon

*Op een lidmaatschap van NFN Open & Bloot zijn de lidmaatschapsvoorwaarden van toepassing.

Menu